Salonlarda Kullanılan Aksesuarlar


salonda-aksesuarlar1


Stiliyle göz dolduran, çarpıcı aksesuarlar bir salonun dekorasyonunu hiç kuşkusuz zenginleştirecektir. Genel olarak aksesuar renk ve tarzının, salonun geri kalanıyla uyumlu olmasına özen gösterilmesi, iyi sonuçlar almayı kolaylaştırır. Pırıl pırıl şamdanlar, göz alıcı halılar, güzel bir akvaryum, renkli yastıklar, uçuşan perdeler veya özel tasarımlı lambalar gibi pek çok aksesuar, salonu güzelleştirmenin yanı sıra kullanışlı da olur. Salonda dengeyi sağlamak için belli başlı aksesuarlara ağırlık vermek yeterlidir.

abajurlar

Abajur ya da Lambader


Abajur ya da ayaklı bir lamba olmaksızın salon her zaman biraz eksik duracaktır. Metal ya da renkli ayaklı lambalar modern tarzdaki salonlarda, narin gövdeli ve desenli abajurlar klasik tarz salonlarda kullanılabilir. Abajurları yerleştirmek için konsol üzerine veya yan sehpaları, ayaklı lamba içinse salonun uygun gördüğünüz bir köşesini kullanabilirsiniz.

yastiklar

Renkli Yastıklar


Bir salonda kanepe ya da koltuk olmadığını düşünmek çok zor. Ancak bu oturma grupları yastıklarla tamamlanmadığında, mobilya mağazasında nasıl duruyorlarsa salonda da öyle duracaktır. Oysa renkli veya desenli yastıklarla oturma grubunuza kendi tarzınızı katabilirsiniz.  Perde, halı gibi diğer aksesuar renkleriyle eşleştireceğiniz yastıklar salondaki görüntüyü tamamlar. Ya da koltuklarınız düz renkse, yastıkları kullanarak salona biraz desen, yani hareket katabilirsiniz. Üstelik sıkıldığınızda başka renk ve desende yastıklar almak pek çok değşikliğe göre daha hesaplı ve pratiktir.

hali-desenli

Halı ve Kilimler


Halı olmadığında salonun çıplak durduğunu, sanki yeni taşınmış ya da taşınmak üzereymişsiniz gibi bir görüntünün ortaya çıktığını kabul edelim. Eşyalar genellikle halı etrafında toplanır ve böylelikle salonun nasıl düzenlendiği de ortaya çıkmış olur. Halı ya da kilim kullanmamak da bir seçenek ama odayı tamamlayan, salondaki farklı bölümleri (yemek masası ve TV köşesi gibi) birbirinden ayırmaya yardımcı olan ve evi derli toplu gösteren aksesuarların başında halı ve kilimler gelir.

salonda-bitkiler

Ev Bitkileri


Bitkiler sadece yeşil ve parlak yapraklarıyla değil, canlı olmalarıyla da salona kelimenin gerçek anlamıyla hayat ve canlılık katarlar. Beton bir dairenin soğukluğunu kırmak ve küçük aksesuarlarla salonu kalabalıklaştırmadan odayı süslemek için en iyi seçneklerden biri bitkilerdir. Salonun büyüklüğüne ve eşyaların yerleşimine göre, büyük yapraklı uzun bitkiler ya da küçük saksılar kullanabilirsiniz. Saksı bitkilerinin yanı sıra yemek masasının ya da orta sehpanın üzeri için, evin tarzına uygun cam bir vazoya koyacağınız taze çiçekler de göze hoş gelecek aksesuarlardandır.

perde-mobilya-uyumu

Perdeler


Perdeleri aksesuar grubunda sayıyoruz ama elbette sadece süs olsun diye değil, evin içini dışarıdaki gözlerden uzak tutmak ya da güneşten korunmak gibi önemli işlevleri için de perdelere ihtiyaç duyuyoruz. Yine de perdelerin aksesuar özelliğini hatırlamakta fayda var. Evin dekorasyon tarzına uygun, bilinçli şekilde seçilen perdeler ile salonun görünümünde büyük farklılık yaratılabilir.

tepsi-sehpada

Tepsiler


Pek çok işinin ehli dekoratörün, salon aksesuarı olarak vazgeçemedikleri ve önerdikleri aksesuarlardan biri de tepsilerdir. Genellikle orta sehpa üzerine yerleştirilen ama büyük bir puf ya da yemek masası üzerinde de kullanılabilecek tepsiler, ufak tefek eşyaların ortalığa saçılmasını önler, birbiriyle ilgisi olmayan aksesuarları bile bir takım gibi gösterir ve salonu tekdüzelikten çıkaracak bir boyut katabilir. Ahşap, metal, hasır gibi pek çok malzeme, ebat ve renk seçeneği olması da bu aksesuarların artı yanı.

mumlar

Mumlar ve Mumluklar


Mum ışığı her zaman romantizmin en büyük simgelerinden biri olmuştur. Ama salonunuzu mumlarla süslemek için romantik biri olmanıza gerek yok. Bugün o kadar çok mum çeşidi var ki, her eve her tarza uygun birkaç tane bulunacağından hiç şüphe yok. Mumlar ve mumluklar fazla bir bütçe ayırmadan salona ışıltı, renk, yumuşaklık ve sıcaklık katmak için birebirdir. Salonunuz size soğuk geliyorsa, orta sehpeya farklı yüksekliklerde ve cam mumluk içerisinde birkaç tane mum dizmeyi deneyin. Tabii bu önerilerden sadece biri. Mum ve mumluk deyince, gümüş şamdanlardan, ahşap mumluklara dek uzanan oldukça geniş bir yelpazede, tamamen zevkinize göre çok çeşitli tasarımlar yapabilirsiniz.

salonda-aksesuarlar

Sanat Eserleri & El İşi Ürünler


Sanat eseri ya da el işi deyince, bunun çok geniş bir alan olduğunu hatırlayalım. Duvarınıza asacağınız bir tablo ya da TV sehpası üzerine yerleştireceğiniz, küçük bir heykel veya yemek masasına koyacağınız el işi bir vazo, bu grupta olabilir. Sevdiğiniz, sizin için anlamı olan, hikayesi olan parçaların enerjisi başkadır. Her zaman için bu tip aksesuarlar salonunuzu size daha çok sevdirir. Tabloları fazla yükseğe değil, göz hizasına asmaya özen gösterin. Yapay ve ucuz malzemeden üretilmiş çok sayıda aksesuar almak yerine, bu harcayacağınız parayı daha özel tek bir aksesuara yatırın. Zaman içerisinde aksesuarınız birikecektir, acele etmeyin.


Kaynak: http://www.moryesil.com/dekorasyon/salonlarda-kullanilan-aksesuarlar.html


Etiketler:  ,


Reactions